Dzisiaj przedstawiam przepis na ciasto dla tych, którzy nigdy nie mają czasu. Robi się je bardzo szybko, bo w zaledwie 40 minut, a wykonanie jest banalnie proste. Jest to przepis z książki kucharskiej Thermomix, więc powinno się je robić właśnie w tym urządzeniu, ale myślę że używając miksera również otrzymamy zadowalający efekt. Jeśli poszukujecie więc inspiracji na świąteczne ciasto - zapraszam :)
Potrzebne produkty:
130g masła (najlepiej miękkiego) + do natłuszczenia formy
3-4 kwaśne jabłka
3 jajka
150g cukru
200g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
cukier puder
+
okrągła forma do ciasta
Sposób przygotowania:
1. Obieramy jabłka ze skórki (nie jest to obowiązkowe, ale ciasto wtedy zdecydowanie lepiej smakuje).
2. Kroimy jabłka w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę nacinamy tworząc równoległe "pasy" (nie przecinamy do końca!).
3. Do naczynia (tu naczynia miksującego Thermomix) wkładamy wszystkie produkty: jajka, masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Mieszamy 20 s/ obr. 6, lub mikserem do uzyskania jednolitej, klejącej masy. (Nigdy nie mieszałam tego ciasta mikserem, więc ciężko jest mi powiedzieć jak dokładnie masa ma wyglądać i czy na pewno bez problemu da się to tak zrobić. Jeśli komuś się udało - proszę o informację! :))
4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, tłuścimy formę, przekładamy do niej ciasto i równo rozprowadzamy.
Na wierzchu układamy ćwiartki jabłek nacięciami do góry.
5. Pieczemy około 30 minut lub do uzyskania złocistego koloru. Aby sprawdzić czy ciasto w środku jest już gotowe, możemy wbić w nie patyczek, wyciągnąć i sprawdzić czy jest czysty. Jeśli nie ma na nim żadnych śladów ciasta - można je spokojnie wyciągnąć.
6. Pozostawiamy na kilka minut do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i gotowe do podania!
Zamiast jabłek można tutaj użyć innych owoców w zależności od upodobania. Należy jednak pamiętać o wyciągnięciu pestek z owoców pestkowych i przygotowaniu ich odpowiedniej ilości.
Jeśli jesteście zainteresowane takimi postami - dajcie znać! Postaram się wtedy częściej wrzucać ciekawe przepisy :)
Życzę Wam spokojnych Świąt spędzonych w gronie najbliższych.
Jejku, pysznie wygląda! Dzieki za przepis :D
OdpowiedzUsuńhttp://fotmagstyle.blogspot.com/
nie ma za co :)
Usuńaż się zrobiłam głodna :( *.* super przepis :)
OdpowiedzUsuńklik - Blondynka Potrafi
Ooo akurat kupiliśmy thermomix, wiec pierwsze co wypróbuję to właśnie to ciasto :*
OdpowiedzUsuńbardzo polecam! :)
Usuńdzięki wielkie za przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :) Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłaś mi smaka :) Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńObserwuję :)
http://zyciepelnekoloru.blogspot.com/
Jejku jak to apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńaniaanaa.blogspot.com
Przepysznie wygląda! Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńOUURSELVES.BLOGSPOT.COM -KLIK
Wygląda wspaniale, ale no cóż... jestem za leniwa na robienie ciast :D
OdpowiedzUsuńwiktoriakarnecka.blogspot.com <-- Klik
Smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko,
NOWY POST na: www.twinslife.pl :*
Wygląda apetycznie! To mam już zajęcie na przyszły weekend :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
http://lucky-veronica.blogspot.com/
Wygląda pysznie, jednak wole jak jabłka są roztarte.. Myślisz że wyjdzie mi podobnie, jak rozetrę jabłka? :)
OdpowiedzUsuńhttp://julietguliet.blogspot.com/ zapraszam na mojego bloga! :)
Zjadłabym takie ciacho :D
OdpowiedzUsuńOFFICIAL PATTY (klik)
ale przepyysznie wygląda
OdpowiedzUsuńom nom nom az sobie chyba jutro zrobie
OdpowiedzUsuńolabrzeska.pl
Wygląda pysznie! :D
OdpowiedzUsuńhttp://fotmagstyle.blogspot.com/
Bardzo fajny
OdpowiedzUsuńZapraszamy do siebie 💪♥😱
Właśnie ostatnio szukałam jakichś nowych przepisów na Termomix, więc bardzo dobrze trafiłam! ;)
OdpowiedzUsuńMuszę zapisać sobie ten wpis, żeby mi nigdzie nie umknął :)
Lubię takie proste ciasta :) Mają jakiś taki swój urok i klimat.
OdpowiedzUsuńsuper przepis musze go wypobowac :) !
OdpowiedzUsuńdblazkowska.blogspot.com
Bardzo proste ciasto, podoba mi się! Aż nabrałam ochoty :D
OdpowiedzUsuńhttp://fotmagstyle.blogspot.com/
Polecam przepis 👍🏻 Ciasto wychodzi na prawdę super, nawet robione "normalnie"
OdpowiedzUsuń