czwartek, 29 maja 2014

Waiting for summer

Hej! Dzisiaj bardzo szybko i krótko, bo mam masę rzeczy na głowie. Wybaczcie, że nie pisałam nic tak długo, ale koniec roku i co za tym idzie więcej obowiązków związanych ze szkołą. Za 2 tygodnie wszystko nadrobię i będzie masa nowych zdjęć! Mam dla Was filmik z wyjazdu w góry - tego z którego był ostatni post. Jest to mój pierwszy filmik więc proszę o wyrozumiałość :D.


 Miłego tygodnia i trzymajcie się w ten trudny dla nas - uczniów  czas. 

piątek, 16 maja 2014

Mountains again

Po raz kolejny pokażę Wam kilka zdjęć z mojego ulubionego pasma górskiego jakim są Gorce. I po raz kolejny chcę zachęcać wszystkich do wybrania się w góry. Nie chcę pisać teraz za dużo, mam nadzieję że te zdjęcia choć trochę przekonają tych którzy dawno na szlaku nie byli. Robi się coraz cieplej, maj prawie dobiega końca więc szkoda tracić tak piękny czas :). Zdjęcia są z 7-11 maja.



poniedziałek, 12 maja 2014

After birthday

17 rok minął z prędkością wiatru. Był dla mnie naprawdę świetnie spędzonym rokiem. I jakoś tak ciężko mi uwierzyć, że po następnych urodzinach będę mieć 18 lat! Podobno wiek to tylko liczba - może faktycznie, ale póki co nie umiem wyobrazić sobie siebie z dowodem osobistym w dłoni. Te urodziny spędziłam w wielu miejscach i z różnymi ludźmi. I chociaż były tydzień temu to postanowiłam że zlepię kilka zdjęć z tego czasu i Wam pokażę :). Pierwsze zdjęcia z moimi przyjaciółkami, później kilka prezentów, zdjęcie z teatru z chłopakiem i na końcu kilka z gór.











Do zobaczenia niedługo, miłego weekendu :)

piątek, 2 maja 2014

How to make a cake?

Jak zrobić ciasto 3bit?

3 bit jest bardzo prosty w wykonaniu. Nie trzeba go piec ani nic gotować i jest też stosunkowo tani. Samo zrobienie ciasta trwa około 40 minut. Jakie składniki są potrzebne?
- puszka masy krówkowej 
- herbatniki (w zależności od wielkości formy. Na większą formę- taką jak ja miałam - około 400g ).
- 400 ml słodkiej śmietany 30% (może być też 36%)
- 2 opakowania śmietan fix
- kilka kostek czekolady

Oprócz tego potrzebny jest też budyń. Można kupić już gotowy, albo zrobić własny. Ja zrobiłam i użyłam takich składników:
- 2 szklanki mleka
- 2,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła


Masa budyniowa:
1. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. 
2. Pozostałe mleko (0,5 szklanki) wymieszać z mąkami i żółtkami.
3. Do gotującego się mleka z cukrem dodać to z mąką i żółtkiem (punkt nr.2) cały czas mieszając.
4. Gotować przez około minutę aż budyń zgęstnieje, później odstawić do wystygnięcia.
5. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, po utarciu dodawać budyń cały czas miksując.

Wykonanie ciasta:

1. Puszkę z masą krówkową włożyć do gotującej się wody na kilka minut, żeby masa stała się miękka.
2. Formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale łatwiej będzie później kroić i wyciągać ciasto z formy).
3. Wyłożyć formę herbatnikami.
4. Pokryć je masą krówkową.
5. Później znów warstwa herbatników.
6. Na to budyń
7. I znowu herbatniki.
8. Ubić śmietanę ze śmietaną fix i położyć na samej górze ciasta.
9. Wszystko pokryć wiórkami czekolady.
10. Wsadzić na około 12 godzin do lodówki.
Tutaj w kilku zdjęciach przedstawiłam wykonanie ciasta po kolei:


Tak prezentuje się ciasto po skończeniu. Oczywiście przepis można modyfikować, dodawać swoje składniki, mieszać je w różny sposób, ważne żeby na końcu nam smakowało :). 


Skorzystałam z tego przepisu. Smacznego!